kompozitor mr Milovan Filipović



                       

                                         

            Милован Филиповић, (рођен 1952.) завршио је средњу музичку школу ''Мокрањац'' у Београду. Академски назив магистра из области композиције стекао је на Факултету музичке уметности у Београду.

  
Композитор чија дела плене искреним емоцијама и, само њему
карактеристичним стилским изразом, Филиповић полази од чврстог уверења да је
сваки елемент композиционе технике незаобилазан. Његов стваралачки
приступ је само наизглед једноставан. Везе поларне удаљености, неочекивани
тонални скокови и модулације, пандијатоника, битоналност, чести
кластерски моменти у његовим делима приказују Филиповића као уметника коме су
једнако важни: певност тематике, класична тоналност, једноставна метрика и ритам,
али и политоналност, полиритмика, полиметрија, алеаторика, ритмичка графика,
синтеза тона и шума...

   Филиповић чврсто верује да на овим просторима, поред  толиких извора инспирације, нема смисла бавити се апстрактним, или стваралаштвом стране тематике. Отуда је он композитор изразито националног смера  у смислу израза као и садржаја музике.

   Његов опус обухвата многобројна дела различитих облика: циклуси соло песама: ''Србијо, песмо наша'', ''Просте народне песме'', ''У Христу да сјединиме се'', сонате за клавир: ''Фолк-рок'', ''Класично за Снежану'', ''Српски народни кувар'' кулинарска свита за виолину и клавир, ''Сеоска соната'' - за виолину и клавир, четири гудачка квартета: ''Академски'', ''Шаргија'' - четвртстепена рапсодија, ''Гуслање и Шаргијање'', ''Да је Бах био Србин'' - полифона рапсодија, затим тридесетак симфонијских дела: ''Терпсихора'' - балетска свита, ''Химна у Србина'', ''Боже, чувај Србију''-Химна Срба, ''Срби су имали само јунаке и великане'', ''Кумбара''-ода једном топу, ''Легенда о земљи Српској'', ''Балвани'' - омаж Милићу од Мачве, ''Негде у Србији'' - симфонијски триптих, Српска ратна трилогија: ''Кумановска'' - ''Церска'' - ''Колубарска'', ''Свилен конац'' - српска симфорапсодична кореоваријациона поема, ''Епска свита'', ''Колоплети'' за оркестар, концерти за виолину и оркестар: ''Недовршени'' и ''Шумадијски трилер'', ''Ђавоља варош'' - природна фантазија, ''Драгачевски урнебес'' - концерт за трубу и оркестар, ''Пети Рахмањинов по Српски'' - концерт за клавир и оркестар,  ''Рапсодија у црном'', симфонијски диптих: ''Није мртав јунак кад погине, већ је мртав кад је заборављен'':''Кошаре – Српски Термопиле'', ''Паштрик – Нема назад иза је Србија'' и бројне друге камерне и оркестарске композиције као и животно ремек дело филмовану оперу у самосталној свеуметничкој продукцији  - ''БОЈ НА КОСОВУ''.       


                                          

                                 БОЈ НА КОСОВУ

                                        - ФИЛМОВАНА ОПЕРА У ТРИ ЧИНА - 

                                                        Три ЦД + три ДВД

                                                  Трајање: 2 сата и 50 минута

        

            Нудимо Вам ПРВУ И ЈЕДИНУ ФИЛМОВАНУ ОПЕРУ у нас. Грандиозно дело, српског комозитора Милована Филиповића, оперу ''БОЈ НА КОСОВУ'', која је по многима НАЈЗНАЧАЈНИЈИ СТВАРАЛАЧКИ ДОМЕТ У ИСТОРИЈИ СРПСКЕ КУЛТУРЕ И УМЕТНОСТИ. 

Композитор - мр Милован Филиповић;

Оркестрација - мр Милован Филиповић;

Либрето - мр Милован Филиповић;

Свих 19 солистичких улога отпевао - мр Милован Филиповић;

Све дуете, терцете отпевао - мр Милован Филиповић;

Све хорске деонице отпевао - мр Милован Филиповић;

Електронска обрада - мр Милован Филиповић;

Тон - мр Милован Филиповић;

Микс - мр Милован Филиповић;

Идејно решење - мр Милован Филиповић; 

Глумци - Снежана Грујић, мр Милован Филиповић;

Kамера - Снежана Грујић, мр Милован Филиповић;

Продуценти - Снежана Грујић, мр Милован Филиповић; 

Ефекти - мр Милован Филиповић; 

Монтажа - мр Милован Филиповић;    

Сценарио - мр Милован Филиповић;

Режија - мр Милован Филиповић; 

 

За велику подршку и помоћ у реализацији велико хвала

Снежани Грујић

 

Благодарим Богу што ми је дао таленат и снагу за стварање овог р е м е к  д е л а.

       Да би се дело поставило на сцену - извело или бар снимило, 15 година сам се обраћао многим појединцима и институцијама али нико није хтео ни да погледа партитуру а камо ли да подржи (помогне) сценску поставку – реализацију опере. Због поштовања према делу нећу да наводим институције ни политичаре који никада нису ни одговорили на моју понуду.

       Годинама сам сањао извођење опере. У сновима свирао сам трубу, виолину, дириговао, певао солистичке улоге... На крају, схватио сам да ми је суђено да све  урадим сам. Тако је и било.

На електронску матрицу која је аутентична оперској партитури отпевао сам све солистичке улоге, хорске деонице, дуете, терцете... Епско тумачење текста допушта ми да тумачим и женске улоге као што то ради гуслар, тако да је ово јединствени подухват у коме је, први, а можда и једини пут у историји музике, један човек комплетан аутор и извођач опере као најкомплексније мултиуметничке форме. 

Н Е В Е Р О В А Т Н О! 

       Партитуру сам писао пет година, од марта 1997. даноноћно, понекад и по 16 сати без одмора. Међутим, потпуна реализација аудио и видео пројекта трајала је пуних седам година. Да сам почео само пар година касније, дело никада не бих завршио јер, после свега, слажем се са многима који су ми говорили да је, написати данас оперу са таквом идејом и тематиком – психофизички неиздрживо! Шта више, пошто су видели партитуру, питали су ме како сам се  усудио да тако нешто сложено уопште започнем? Разумем их, јер компоновати оперу на либрето сачињен по епском казивању преношеном са колена на колено преко 600 година, о једној од највећих битака од постанка света која је истовремено и легенда и истина, јединој у којој су погинула оба цара и на стотине хиљада ратника, која је потпуно променила точак историје Српског народа, али и Европе, захтева надљудски напор и енергију.

       Опера - чудо траје готово три сата  и у њој је сажето све из косовског циклуса што је Вук записао, дакле, најснажнији и најлепши стихови наше епике уопште. ХИМНА КОСОВСКИМ ЈУНАЦИМА, МУРАТОВО ПИСМО, ЗАВЕТ ЦАРА ЛАЗАРА, ЛАЗАРЕВА КЛЕТВА, КНЕЖЕВА ВЕЧЕРА, МИЛОШЕВА ЗАКЛЕТВА, УБИСТВО МУРАТА, МАРШ КОСОВСКИХ ЈУНАКА, АРИЈА ЛАЗАРА ПРЕД СМРТ, АРИЈА МУРАТА ПРЕД СМРТ, ПОСМРТНИ МАРШ, ТУЖБАЛИЦА КОСОВКЕ ДЕВОЈКЕ, СМРТ МАЈКЕ ЈУГОВИЋА, ДУЕТ ВИЛА, ЗАВРШНИ ХОР, само су неки од фрагмената који никако нису подређени један другоме напротив, сви су главни. БОЈ НА КОСОВУ је моје животно дело и, смело тврдим, ремек дело српске националне музичке уметности јер, тешко је замислити да се, после опере као најсложеније музичке форме са либретом:''БОЈ НА КОСОВУ'', може написати било шта грандиозније. Од непроцењивог је значаја то што је ово дело ПРВА НАЦИОНАЛНА ОПЕРА у нас, у правом смислу те речи и она као таква представља право национално благо. Наиме, у савременим, али и операма српског романтизма музички садржај редовно је под стилским утицајем Бечке, Прашке или неке друге школе. Овде то није случај јер је епски либрето изразито тумачен музиком компонованом у духу нашег народног стваралаштва тако да опера има све предиспозиције да се допадне критици али и најширој публици. Поред оперске уметности ту су балет и филмска компјутерска анимација (сценско извођење) који ће допринети  утиску да се радња одвија тог тренутка пред гледаоцем који несвесно постаје сведок апокалиптичног догађаја старог преко шест векова. Филмска документација обухвата догађаје и личности целокупне Српске историје а проткана је универзалном поруком музике и филма: БОЈ НА КОСОВУ ЈОШ ТРАЈЕ!

      Опера, поготову оваква, не пише се сваки дан. Овај век ће прогутати све нас али бајка, мит и истина о Боју на Косову остаће вечни захваљујући поред осталог и истоименој опери. У то име цитат из партитуре - посвета:

СРБИЈИ И СРБИМА, ДОК ЈЕ СВЕТА И ДОК ЈЕ КОСОВА!  

              

 

 К О Н ЦЕ РТ И





Н АГ Р А Д Е

НАГРАДА ЗА ДОКУМЕНТАРАЦ

''ЂАВОЉА ВАРОШ''

 

ПРОМО ДОКУМЕНТАРАЦ ''ЂАВОЉА ВАРОШ'',

НАГРАЂЕН НА ФЕСТИВАЛУ У СПЛИТУ

 

КОМПОЗИТОР МИЛОВАН ФИЛИПОВИЋ

 

        АУТОР МУЗИКЕ И РЕДИТЕЉ ШЕСТОМИНУТНОГ ФИЛМА ''ЂАВОЉА ВАРОШ'', ДОБИО ЈЕ ПОСЕБНО ПРИЗНАЊЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ ФЕСТИВАЛУ ТУРИСТИЧКОГ ФИЛМА У СПЛИТУ, ОДРЖАНОМ ОД 14. ДО 17. ОКТОБРА 2009. ГОДИНЕ.

        ФИЛМ ЈЕ НАГРАЂЕН ЗА ''УПЕЧАТЉИВ И МАШТОВИТ ПРИКАЗ ЈЕДНЕ ЛЕГЕНДЕ У ФУНКЦИЈИ ТУРИЗМА''.

        ЗА ОВУ НАГРАДУ ЗАСЛУЖАН ЈЕ И СНИМАТЕЉ ЈОВАН МАРИНКОВИЋ.

       ОД 164 ФИЛМА ИЗ 53 ЗЕМЉЕ, 47 ЈЕ НОМИНОВАНО ЗА ЈЕДНУ ОД ФЕСТИВАЛСКИХ НАГРАДА.

       МЕЂУНАРОДНИ ЖИРИ ЈЕ РАДИО У САСТАВУ: ТВ ФИЛМСКИ СТВАРАЛАЦ ИЗ ХРВАТСКЕ МИРОСЛАВ МАХЕЧИЋ (ПРЕДСЕДНИК), НОВИНАР И ФИЛМСКИ КРИТИЧАР ИЗ ФРАНЦУСКЕ ЖОРЖ МИШЕЛ, ГЛАВНИ УРЕДНИК ФЕСТИВАЛА ВОЈКО ПЛЕШТИНА, ИТАЛИЈАНСКИ ФИЛМСКИ ПУБЛИЦИСТА ВАЛЕРИО ПРОВЕДИ И ФИЛМСКИ СНИМАТЕЉ И УМЕТНИЧКИ ФОТОГРАФ ИЗ ХРВАТСКЕ СИМО СТРИКОМАН.

Драги Миловане,

Потпуно сам фасцинирана твојим талентом. Ти си дефинитивно наш најбољи примењени композитор.  Штета што те више нису „искористили“ јер, не само да улазиш у све националне и историјске елементе већ их снажно и дубоко осећаш а плус имаш и неопходну луцидност, све потковано добром школом и знањем, које се не сумњиво види у свакој фрази и јасним прецизним ритмом. Колоплет је толико фантастичан да си превазишао Чајковског, готово да се боље слаже уз твоју музику него уз Његову. Та идеја да уз тај балет монтираш је генијална. Такође ми се јако допало где рецитујеш О Богу, ти си могао бити и глумац, певач, заиста си вишеструко талентован. А Сеоска соната! Толико добро си измонтирао свирање на виолини, да си ме готово убедио да музика иде из она два дрвцета. Па Вечита песма где, онако очима, све луцидно посматраш. И на крају Химна. Читала сам и коментаре у главном сви у суперлативу, људи су изненађени да тако нешто постоји. 

Желим ти да се још дуго тако надахњујеш идејама. Поносна сам што сам радила са Тобом и желим ти од срца да и надаље развијаш свој велики стваралачки потенсцијал. 

Август 2020.                                                 Пијаниста Јасмина Јанковић


Л И Н К О В И

...o БОГУ

https://www.youtube.com/watch?v=H3ZN1euXjno


BRATE NOLE, KAPA DOLE

https://www.youtube.com/watch?v=Q3KBNIxiDS4

 

УСТАЈ СРБЉЕ

https://www.youtube.com/watch?v=0fbWw59emWA

 

KOSOVKA DEVOJKA

https://www.youtube.com/watch?v=G0cNFUpYSi8

 

БОГОРОДИЦИ

https://www.youtube.com/watch?v=6Y31lvZjoKM

 

СЛОВО ЉУБВЕ

https://www.youtube.com/watch?v=Js9BNJGdPCE

 

ЗДРАВИЦА (КНЕЖЕВА ВЕЧЕРА)

https://www.youtube.com/watch?v=lUcgYhUtNOs

 

TI SI ČOVEK

https://www.youtube.com/watch?v=sAAl9ZnOWjw

 

СРБИ СУ ИМАЛИ САМО ЈУНАКЕ и ВЕЛИКАНЕ

https://www.youtube.com/watch?v=ceM23ZgCiTc&t=17s


БОЈ

https://www.youtube.com/watch?v=l2e5867klWg

 

ЦЕРСКИ МАРШ

https://www.youtube.com/watch?v=-P0wKVPLRHU

 

ВЕЧИТА ПЕСМА

https://www.youtube.com/watch?v=1gtr-8zwEiI&t=4s

 

MUZIKOTERAPIJA PROTIV VIRUSA

https://www.youtube.com/watch?v=mhYVu5TZIeU

 

ЛАЗАРЕВА КЛЕТВА

https://www.youtube.com/watch?v=szSIyhjl0oc

 

ЗАВЕТ ЦАРА ЛАЗАРА

https://www.youtube.com/watch?v=uj3WaifuRuw

 

MUZIKOTERAPIJA PROTIV VIRUSA

 https://www.youtube.com/watch?v=Ep1xWmQcI9Y

 

PUTIN, GOSPODAR SVETA

https://www.youtube.com/watch?v=hFeF6Rw2hoU

 

OD RAKIJE NEMA BOLJE ŽENE

 https://www.youtube.com/watch?v=92gruMGdESE

 

МОЈ ДЕДА СОЛУНАЦ

https://www.youtube.com/watch?v=-MhTX6LwRAs

 

БОЖЕ, ЧУВАЈ СРБИЈУ

https://www.youtube.com/watch?v=8XWTaeR8Bpk&t=21s

 

СМРТ МАЈКЕ ЈУГОВИЋА

https://www.youtube.com/watch?v=K96Q5yao6B0

 

КOШАРЕ – СРПСКИ ТЕРМОПИЛЕ

https://www.youtube.com/watch?v=tG-yEJWu95c

 

ПАШТРИК - НЕМА НАЗАД, ИЗА ЈЕ СРБИЈА!

https://www.youtube.com/watch?v=wULAUdHe3dY&t=4s

 

НЕМА НИШТА БЕЗ ОГЊИШТА

https://www.youtube.com/watch?v=mZgRbM5ChY4

 

RASLE TIKVE NA BUNJIŠTU

 https://www.youtube.com/watch?v=FuM0Rp964mE

 

KOLOPLET br. 1

https://www.youtube.com/watch?v=zBgxuB0nyiY

 

KOLOPLET br. 2

https://www.youtube.com/watch?v=jGl6tynzksU

 

BOJ NA KOSOVU

https://www.youtube.com/watch?v=hMkF3nQ4FAM

 

RAPSODIJA U CRNOM (MILOSRDNI ANĐEO)

https://www.youtube.com/watch?v=nSblX10hh44&t=55s

 

ЧАСНОМ КРСТУ

https://www.youtube.com/watch?v=vn8HAD_ui_E&t=13s

 

POSMRTNI MARŠ

https://www.youtube.com/watch?v=uMxpuqDsCnI

 

МИЛОШУ ОБИЛИЋУ

https://www.youtube.com/watch?v=-xEZDzhPQNg

 

ДА ЈЕ БАХ БИО СРБИН...

https://www.youtube.com/watch?v=SQ2cY4_B9gA

 

СРПСКОЈ ХЕРОИНИ МИЛУНКИ САВИЋ

https://www.youtube.com/watch?v=IRJgjghi0gk


  У Т И С Ц И И З Ж И В О Т А

Један сам од оних који је радио у Радио Београду и имао ДВОСТРУКУ радну обавезу да ради на ДВА ПРОГРАМА. Страшна је погибија наших колега међутим, нико никада није причао о ПСИХОЗИ СТРАХА кроз коју смо пролазили после бомбардовања. Импровизовани студио био је у Македонској улици тачно између антена и зграда ПОЛИТИКЕ, РАДИО БЕОГРАДА и ДОМА ОМЛАДИНЕ. Ево једног момента који ми је остао заувек у сећању: седели смо сви ( до четири ујутру) и немо гледали у под, погледао сам у водитељку и приметио да се видно тресе. Када сам је упитао шта јој је рекла је: '' САД ЋЕ БОМБА''. Тако је то трајало данима. За све што смо преживели НИКАДА НИКО НИЈЕ РЕКАО НИ ХВАЛА. 




Comments